Preview the Site
Follow the Thomas Cole National Historic Site
Search

Contact

Thomas Cole's New Studio

Be a part of history. Donate to the Campaign. 

Get the latest. Visit our New Studio News Blog.

Download a PDF about the project to reconstruct Cole's New Studio.

 

At the heart of the Thomas Cole National Historic Site are the 19th century spaces where Thomas Cole made history: the 1815 Main House, the 1839 Old Studio, and the gardens and views that surround them. One critical piece, however, has been missing for the last forty years – Thomas Cole’s New Studio.

Built in 1846 according to Thomas Cole’s own design, the building stood about 75 yards from Cole’s home in Catskill for 125 years. Tragically, it was torn down in 1973 after falling into disrepair. Now, after many years of research and a successful capital campaign, the building has been reconstructed and will open on May 1, 2016.

The New Studio will enable the Thomas Cole National Historic Site to effectively serve as a catalyst for the burgeoning national and international interest in 19th century American landscape painting, an outstanding destination for visitors to and residents of the Hudson Valley, and a resource and inspiration for future generations of scholars, collectors and artists. 

 

An Inspiration for GenerationsJasper Cropsey, Thomas Cole's Studio, Catskill, New York, 1850. Wadsworth Atheneum Museum of Art

After Cole’s death, his widow Maria, her three unmarried sisters and the Cole children - Theodore, Mary, Emily, and Thomas II - remained at the Cole property, known as Cedar Grove.  For decades little changed at the property, which was maintained consistently by the family into the twentieth century, as one reporter in 1871 described it, “like a shrine.”  After Cole’s passing, artists Frederic Church and Jasper Cropsey sketched Cedar Grove, including glimpses of the “new studio,” the only such images that survive before photographs from the turn of the century.   After his visit, Cropsey wrote this moving description of the space:

After breakfast we were invited to the studio. It is a new building about 1000 yards from the house, large and commodious, with a neat little porch and a wide open hall before entering the painting department. It is built in the modern florid style. We Entered; it seemed as if Mr. Cole would be in in a few minutes for every thing remains as when he last left painting. The picture he last painted on yet stands on the Easel, The brushes he painted with that last day are there; his paint table looks as when he was there – There too is the sketches upon the floor, and standing by the Easel as he left them – There are his books, his writing table, portfolios, and in short I felt like asking, “when will Mr. C be in,” Though the man has departed, yet he has left a spell behind him that is not broken, as you may sit there upon the sofa, and look upon his works, we will feel more than ever the devotion, genius and spirit of the man. Every thing breaths so much candor of will, truth of purpose, and love of the refined and beautiful, that we feel a kind of reverence there, we instinctively feel like taking off our hats, when we enter although He is not there.

A Comprehensive PlanModel showing the future interior of the New Studio

The Trustees and staff of the Thomas Cole National Historic Site completed a new strategic plan in 2010 focusing on transforming Thomas Cole’s home and studios into a leading center for education and scholarship about the artist and his influence on America’s cultural landscape. These goals will be achieved with dynamic and relevant programming, supported by an expanding permanent collection and well maintained physical facilities.

The New Studio is part of the overall site-wide plan to prepare the organization for a strong and sustainable future. Many pieces of the plan have already been implemented – including a site-wide landscape restoration, upgrades to parking and paths, reconstruction of the historic stone wall and fence along Spring Street, and relocating staff offices out of the 1815 Main House and into a different building on the property.  The reconstruction of the New Studio will provide the Thomas Cole National Historic Site with many of the remaining key pieces of the plan: an interior program space that serves as a museum-quality gallery for special exhibitions and a lecture hall for a variety of programs and events. It will serve all ages and segments of the community – students and teachers, families, scholars, area businesses and visitors from across the country. Most importantly, the New Studio project will ensure that present and future generations can learn about the profound impact of Thomas Cole and the Hudson River School.

 

Get the Latest Update

As the building goes up, we will be posting regular updates to the New Studio blog. Click here to visit the blog and see what is happening now.

 

Support provided by Market NY through I LOVE NY/ New York State’s Division of Tourism as a part of the Regional Economic Development Council awards. 

 

Bottom